Torselet of Corset?

Het Corset
Ook wel geschreven als Korset. Het corset is er in twee varianten: de underburst welke zonder cups is uitgevoerd en de overburst deze is wel met cups uitgevoerd,deze variant zorgt voor een ‘push-up’ effect. In de regel zijn corsetten stug en zitten niet prettig ze zijn gemaakt van van stijve, niet elastische materialen. Een corset kun je dan ook het best op maat laten maken, waar natuurlijk een behoorlijk prijskaartje aanhangt. Want er is echt vakmanschap vereist om een goed aansluitend corset te maken, dit omdat de materialen geen rek mogen hebben.

Het korset wordt aan de voorzijde gesloten door middel van een haaksluiting en strakgetrokken aan de achterzijde door een lange veter. In verticale richting bestaat een corset uit meerdere panden opgespannen door baleinen. De baleinen zorgen voor extra stevigheid. Het corset wordt als ondergoed onder jurken niet veel gedragen, hoewel het door zijn stijfheid corrigerende eigenschappen bezit, dit maakt het corset een medisch hulpmiddel bij rugklachten of vergroeiingen. De laatste jaren is het een bijzondere mode-accessoire geworden en wordt het gedragen over de kleding heen. Bijvoorbeeld Madonna, Gwen Stefani, Christina Aquilera, Kylie Minogue en Britney Spears dragen in hun clips en shows vaak een corset.

Het Torselet
Het Torselet (Guêpière)kun je ook vergelijken met het corset, maar in tegenstelling tot het corset is meer elastisch. Het is meestal voorzien van (voorgevormde) cups en is ideaal als lingerie onder trouwjurken en gala kleding. Het Torselet sluit meestal aan de achterkant door middel van een haaksluiting of met knoopjes. Soms is het torselet nog voorzien van haakjes voor jarretels (kous-ophouders). Hiermee maak je je kousen vast en voorkomt het afzakken. Net als het een corset heeft een torselet baleinen. Een torselet heeft de eigenschap je lijf wat in te snoeren net als bij een corset.

Het Bustier
Het bustier is een verkorte versie van het torselet. Het reikt maar van de onderste rib tot de bovenkant van jeborst en is voorzien van beugels en baleinen. Een bustier kan goed gebruikt worden in combinatie met een in empire lijn gesneden jurk,een bustier bied stevigheid aan je borststreek, die door de empire lijn nog mooier wordt.